Duygusal yansıtma nedir ?

Aylin

New member
Duygusal Yansıtma Nedir? Şu An Bunu Gerçekten Anlıyorum, Ama Anlamıyormuş Gibi Yapacağım!

Herkese merhaba,

Bugün bir “duygusal yansıtma” fenomenini inceliyoruz. Tam olarak ne olduğu konusunda kafalar karışık olabilir, ama siz merak etmeyin! Çünkü ben de bir süre önce bu terimi duydum ve "Aaa, ben de bunu yapıyorum!" dedim. Hadi gelin, bu konuda hep birlikte eğlenelim, biraz kafa karışıklığına yol açalım ve belki de sonunda "Evet, ben de bunu yapıyorum!" diye kendimizi bulalım. 🧐

Bununla birlikte, bu yazıyı okurken, erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımlarını, kadınların ise empatik ve ilişki odaklı bakış açılarını mizahi bir şekilde harmanlayacağız. Hadi başlayalım, çünkü duygusal yansıtma tam olarak burada devreye giriyor!

Duygusal Yansıtma Nedir? Hadi Kısa ve Öz Anlatayım...

Klasik tanımını yapalım: Duygusal yansıtma, bir kişinin yaşadığı duyguları veya durumları, başkasının yaşadığı gibi göstermek ya da başkasına ait duyguları kendisininmiş gibi hissetmesi durumudur. Peki, neden yansıtıyoruz? Çünkü bazen kendi hissettiklerimizi, karşımızdakinin yaşadığı durumla kıyaslayarak anlamaya çalışıyoruz. Yani bir bakıma, “Ben de seni anlıyorum! Geçen hafta tam olarak aynı şeyi yaşadım!” diye empati yapıyormuş gibi görünürken, aslında kendi yaşadığımızı başkasına yansıtmaya çalışıyoruz.

Ama gelin bunu daha eğlenceli bir şekilde ele alalım. Farz edelim ki, bir erkek ve bir kadın arasında geçen bir diyalogda duygusal yansıtma çok şık bir şekilde devreye girecek!

Erkekler ve Duygusal Yansıtma: "Senin İçin Bir Çözüm Buldum!"

Kadın, gergin bir şekilde iş yerindeki sorunlarından bahsediyor. Durum vahim, biraz yıpranmış ama yine de her zamanki gibi güler yüzlü. Erkek (tabii çözüm odaklı) hemen devreye giriyor: “Bu durumu çözebiliriz! Hemen sana iki seçenek sunuyorum: 1) İstifa et, rahatla. 2) Patronuna mail yaz, hemen toplantı talep et, sorunu çözelim!”

Kadın gözlerini deviriyor ve içinden “Ama ben sadece dinlenmek istiyorum!” diye geçiriyor. Erkek şaşkın bir şekilde devam ediyor: “Neden bu kadar takıldın ki? Gerçekten çok basit bir çözüm. Bunu bir de şöyle deneyelim, her sorunun bir çözümü var, değil mi?”

Burada duygusal yansıtma ne yapıyor? Erkek, kadının yaşadığı stresin kendi yaşadığı bir durum olduğunu varsayıyor ve bu nedenle onun duygu durumunu “çözme” isteğiyle yansıtıyor. O an kadın bir çözüm beklemiyor aslında, sadece biraz empati ve dinlenme istiyor. Ama tabii erkek çözümün peşinde, çünkü çözümcü beyin iş başında! 🤷‍♂️

Kadınlar ve Duygusal Yansıtma: "Bunu Benim İçin Anlaman Gerekiyor!"

Kadın, bir arkadaşına sıkıntılarını anlatıyor: “Geçen hafta gerçekten çok zor bir gün geçirdim. İş yerinde sürekli eleştirildim, üstüm başım döküldü, kimse bana doğru düzgün ilgi göstermedi.”

Erkek (çözüm odaklı) hemen devreye giriyor: “Aa, tamam. Yani şu an bir çözüm mü arıyorsun? Hemen git bir makyaj yap, yeni kıyafetler al, bir kahve iç, bak nasıl rahatlıyorsun!”

Kadın bu öneri karşısında önce gözlerini kısıyor, sonra kendi iç sesinde, "Çok sevimlisin ama gerçekten anlamadın." diye geçiriyor. Çünkü duygusal olarak yansıtma yapan erkek, kadının yaşadığı duyguyu geçiştirmeye çalışıyor ve durumu yüzeysel bir şekilde çözmeye odaklanıyor. Oysa kadın sadece duygusal bir destek bekliyor.

Buradaki yansıtma durumu şu: Erkek, kadının duygularını kendi yaşadığı durumlarla karıştırarak, kadın için ideal bir çözüm öneriyor. Kadın ise, sadece kendini ifade edebilmek, destek görmek ve empatik bir tepki almak istiyor. Ama erkek "çözümcü" kimliğiyle olaylara yaklaşınca, kadın yalnızca "anlanmadığını" hissediyor. 🥲

Duygusal Yansıtmanın Günlük Hayatta Devreye Girmesi: Başka Bir Boyut

Şimdi hayal edin, bir arkadaşınızla kafede oturuyorsunuz. Arkadaşınız ağlayarak sizden hayatıyla ilgili bir tavsiye almak istiyor. Tam bu esnada, siz de kendi hayatınızdaki büyük bir problemi düşünüyorsunuz. "Aa, ben de geçen hafta tam bunu yaşadım!" diye düşünüp ona tavsiyeler veriyorsunuz. “Bence sen de aynı şeyi yapmalısın!” diyorsunuz ve hemen çözüm öneriyorsunuz.

Ama belki de arkadaşınızın sorunu bambaşka bir yerden geliyor, belki o da aynı çözümü daha önce denedi, ama bu sefer başka bir şey istiyor. İşte bu, duygusal yansıtmanın farkına varmadığınızda ne olabileceğiyle ilgili çok güzel bir örnek. Kendi hislerinizi başkasının yaşadıklarına yansıttığınızda, başkalarını gerçekten anlamaktan çok, kendi duygusal deneyiminize odaklanıyorsunuz.

Duygusal yansıtmanın kötü bir şey olduğunu söylemiyorum. Tam aksine, bu strateji bazen bize empati kurmada yardımcı olabilir. Ancak önemli olan, karşımızdakinin hislerini gerçekten dinlemek ve anlamaktır. Başkasının duygusal yansıtmasını fark ettiğinizde, ya da kendinizi bu durumu yaparken yakaladığınızda, eğlenceli bir şekilde "Bu bir yansıtma mı, yoksa gerçekten empati mi?" diye sorabilirsiniz.

Peki, Siz de Bunu Yapıyor Musunuz? Duygusal Yansıtma Konusunda Yorumlarınızı Paylaşın!

Şimdi, forumda bir tartışma başlatma zamanı! Siz hiç kendinizi birinin duygusal durumunu “yansıtırken” buldunuz mu? Hangi tür yansıtma tipini daha çok yapıyorsunuz? Çözüm mü arıyorsunuz yoksa duygusal olarak daha fazla bağ kurmak mı istiyorsunuz? Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşın, bakalım kim daha çok duygusal yansıtma yapıyor!