Kaç günde bir cheat day yapılmalı ?

Aylin

New member
Her Gün Diyet, Her Hafta Cheat Day mı? Yoksa Tersine Mi?

Merhaba sevgili kalori dostları ve karbonhidrat kaçakçıları! 🙋‍♂️🙋‍♀️

Önce itiraf edeyim: Geçen hafta pazar günü cheat day yaptım. Sabah 3 simit, öğlen iskender, akşam pizza, gece tatlı... O gün, bedenimle değil ama vicdanımla ciddi bir tartışma yaşadık. Diyetimle olan ilişkimiz kısa bir ara verdi. Ama sonra düşündüm: **Kaç günde bir cheat day yapmak normaldir?** Hadi gelin birlikte biraz eğlenerek bu meseleyi çözümleyelim!

Cheat Day: Yasak Elmanın Çikolatalı Versiyonu

Cheat day, diyet yapanların günah işleme hakkı gibi… Ama her günah, af getirir mi? İşte burada işler karışıyor. Kimi diyor "Haftada bir yap, ruhun rahat etsin." Kimisi de "Ayda bir yeter, yoksa çuvallarsın." Ama kimse net konuşmuyor. Neden? Çünkü her vücut, her metabolizma ve her ruh hali cheat day’e başka tepki veriyor. O yüzden tek bir doğru yok, ama bolca **mizah** ve **strateji** var.

Erkekler Bu İşe Nasıl Yaklaşıyor? Strateji, Plan, Taktik!

Kadın-erkek farkı burada bile devrede. Erkekler genelde konuyu stratejik bir savaş planı gibi görüyor:

🧠 “Kardeşim haftada 1 cheat day yaparsan, onu antrenman gününe denk getir, kaslar zaten yakar.”

💪 “Protein oranını fazla kaçır, karbonhidratları sadece cheat day’e sakla.”

🗓 “Cumartesi cheat day yap, pazar koşuya çık, pazartesi vicdanını rahatlat.”

Erkeklerin bakış açısı biraz askeri: “Önce hesapla, sonra saldır, ardından toparlan.” Bu yüzden çoğu erkek cheat day’i bir taktiksel operasyon gibi planlıyor. Pizza yiyecek ama yanında yeşil çay içecek. Tatlı yiyecek ama öncesinde 10.000 adım atmış olacak. Duygulara yer yok, sadece makrolar var!

Kadınlar Ne Diyor? Empati, Duygu, İlişki Odaklılık!

Kadınlar ise cheat day'i bir ödül sistemi gibi ele alıyor.

❤ “Bütün hafta çabaladım, azıcık çikolata bana terapi gibi geliyor.”

👭 “Kızlarla kahveye çıktım, yanında tatlı yemesem ayıp olur.”

🧘‍♀️ “Vücudumla barış içindeyim. Bazen ona da küçük sürprizler yapmam lazım.”

Kadınlar cheat day’i sadece yeme içme değil, aynı zamanda sosyalleşme, duygusal boşalım, hatta bazen öz sevgi aracı olarak görüyor. Bu yüzden onlarda "kaç günde bir" değil, "hangi ruh halinde" cheat day yapılmalı sorusu ön planda. Kimi ayda bir yapar, kimi duygusal krizlerde... Kimisi de regl döneminde “bugün her şey serbest” ilan eder. Empati dolu, içten, vicdanlı ama bir o kadar da tatlı kaçamaklarla dolu bir sistem.

Peki Bilim Ne Diyor? Cheat Day'in Gerçek Etkisi

Bilim dünyası bu konuda hâlâ tartışıyor ama genel görüş şöyle:

🔹 Haftada 1 cheat day, metabolizmayı şaşırtabilir, psikolojik motivasyonu artırabilir.

🔹 Ama cheat day demek "sınırsız yeme" demek değil. Kalori açığını kapatmayacak ölçüde kaçamak daha sağlıklı.

🔹 Bazı uzmanlar, **"cheat meal"** yani tek öğün kaçamağı öneriyor. Bütün günü bozmak yerine sadece bir öğünle ruhu rahatlatmak daha mantıklı.

Ben Ne Yapıyorum? (Bir Forumdaşın İtirafları)

Açık konuşayım, ben kendi sistemimi geliştirdim:

✅ 5 gün disiplin, 1 gün kontrollü kaçamak, 1 gün “ne bulursam yerim” moduna geçiş.

Bu sayede hem diyetten nefret etmiyorum, hem de kilo veriyorum (yavaş ama tatlı şekilde).

Ayrıca cheat day’im sosyal hayatımla uyumlu:

* Doğum günü varsa cheat day,

* Bayramsa cheat day,

* Kırmızı alarmda PMS varsa, 2 cheat day! 😂

Forum Halkının Favori Stratejileri

Forumda şöyle yazanları gördüm, çok güldüm, paylaşmadan geçemem:

👨‍💻 **FitAdam34:** “Ben haftada 1 cheat day yapıyorum ama sabah erkenden. Sonra akşama kadar pişman olup 8 km yürüyorum. Dengeliyor.”

👩‍🍳 **TatliKrizleri:** “Cheat day mi? Ben ona ‘Kendime verdiğim sevgisel izin’ diyorum. Bazen haftada 2 oluyor ama kendime iyi davranmak da önemli.”

👨‍🏫 **MakroUsta:** “Cheat meal savunucusuyum. Pizza yerim ama yanında 1 avuç roka da olur. Dengede kalırım.”

👩‍💼 **OfisKahramanı:** “Patronla toplantı varsa, öğle yemeği cheat meal’e dönüşüyor. Stres yönetimimin bir parçası bu.”

Peki Sen Ne Yapmalısın?

Eğer bu yazıyı okuyorsan ve cheat day hakkında bir karar vermeye çalışıyorsan sana birkaç tavsiye bırakayım:

🥗 Kendini çok kısıtlıyorsan, haftada 1 küçük kaçamak seni kurtarır.

📆 Diyetinle barışıksan, ayda 1 tam cheat day moral olur.

🎯 Hedefin hızlı kilo vermekse, sadece **cheat meal** yap, tüm günü harcama.

🧠 Ve en önemlisi: **Vicdan azabı duymadan tadını çıkar.** Sonra yine devam, her şey yoluna girer.

Son Söz: Kalori Gider, Mizah Kalır

Diyet, hayatın neşesini kaçırmamalı. Cheat day’ler bu işin tuzu biberi, ama tuz fazla kaçarsa tansiyon da çıkar, onu da unutma. Kimi için haftalık, kimi için aylık, kimi için tamamen duygusal bu kaçamaklar… Önemli olan senin bedeninle ve ruhunla olan ilişkin.

Haftada bir kendini şımart ama her gün kendine saygı duy. Çünkü en büyük motivasyon tartı değil, aynadaki mutlu yüzündür. 😊

Şimdi sıra sizde! Siz kaç günde bir cheat day yapıyorsunuz? Tavsiyeleriniz, itiraflarınız, komik anılarınız? Haydi paylaşalım, birlikte gülelim! 🍕🍩🍔🥦