Eğitimde bastırma nedir ?

Sude

New member
Eğitimde Bastırma: Gerçek Dünya Örnekleri ve Etkileri

Eğitimde bastırma, bir öğrencinin duygusal, bilişsel veya davranışsal bir şekilde özgürlüğünü kaybetmesi, genellikle korku, kaygı veya travma gibi olumsuz duygularla şekillenen bir süreçtir. Bu durum, hem bireyler hem de toplumlar için ciddi sonuçlar doğurabilir. Eğitimde bastırmanın, bireysel gelişimi nasıl engellediğini ve toplumsal düzeyde eğitim süreçlerinin ne kadar etkilenebileceğini incelemek, eğitimdeki bu zorluğu anlamak adına önemli bir adımdır.

Bastırmanın Tanımı ve Eğitimdeki Yeri

Bastırma, psikolojik bir terim olarak, bireylerin istenmeyen düşünceler, duygular veya davranışlarla yüzleşmekten kaçınması sürecini ifade eder. Eğitim bağlamında, bu durum genellikle öğrencilerin kendi düşüncelerini, duygularını veya ihtiyaçlarını ifade etmekten çekinmelerine yol açar. Bu durum, öğrencilerin yaratıcı düşünme kapasitelerini, problem çözme becerilerini ve duygusal zekalarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Eğitimde bastırma, öğretmenlerin veya okul sistemlerinin öğrencilere uyguladığı baskılar, duygusal zorlamalar veya onları ifade etmeye zorlayan yöntemlerle ortaya çıkabilir.

Eğitimde bastırma, genellikle öğrencilerin sınavlara, öğretmenlerin beklentilerine veya sosyal normlara uyum sağlama çabalarıyla başlar. Ancak zamanla bu baskılar, öğrencilerin kendilerini güvensiz hissetmelerine ve potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koyamamaları gibi sorunlara yol açabilir. Bastırma, eğitimin her aşamasında gözlemlenebilir; ilkokuldan üniversiteye kadar her seviyede, öğrenciler üzerinde baskılar oluşturulabilir.

Bastırmanın Gerçek Dünya Örnekleri

Eğitimde bastırma, dünya çapında birçok farklı şekilde gözlemlenebilir. Bazı örnekler, bireysel hikayelerde veya eğitim sistemlerinde açıkça görülebilir.

Örneğin, Finlandiya'daki eğitim sistemi, öğrencilerin baskı altında hissetmeden özgürce öğrenmelerine olanak tanır. Finlandiya'da, öğrenciler sınav kaygısı yaşamazlar ve öğretmenler, öğrencilerin bireysel yeteneklerini keşfetmelerini teşvik eder. Bu özgür ortamda, öğrenciler duygusal ve bilişsel olarak daha sağlıklı bir şekilde gelişebilirler. Finlandiya’daki eğitim sisteminin başarısı, eğitimde bastırmanın zararlı etkilerinden kaçınılmasıyla doğrudan ilişkilidir.

Diğer taraftan, Asya ülkelerinde özellikle Çin ve Kore'de eğitimde bastırmanın çok daha belirgin olduğu söylenebilir. Bu ülkelerde, öğrenciler genellikle yüksek akademik başarı beklentileriyle yetiştirilir. Bu baskı, öğrencilerin stres seviyelerini artırabilir, hatta depresyon gibi daha ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Çin'deki üniversite giriş sınavı (Gaokao) örneği, eğitimdeki bu baskıların en somut örneklerinden biridir. Her yıl milyonlarca öğrenci, bu sınavda başarılı olabilmek için yıllarca süren bir yoğun baskı ve çalışma altında kalır.

Veri Analizi ve Psikolojik Etkiler

Bastırma ile ilgili yapılan psikolojik araştırmalar, uzun vadede bireylerde kaygı, depresyon ve özgüven eksiklikleri gibi sorunlara yol açtığını ortaya koymaktadır. Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmada, öğrencilerin %40'ının okulda baskı nedeniyle duygusal zorluklar yaşadıkları belirtilmiştir. Ayrıca, Amerika'da yapılan bir çalışmada, sınav kaygısının özellikle genç öğrencilerde psikolojik sorunlara yol açtığı tespit edilmiştir. Bu tür veriler, eğitimdeki baskıların, öğrencilerin psikolojik gelişimleri üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Bununla birlikte, erkeklerin ve kadınların eğitimdeki baskılara farklı tepkiler verdiği gözlemlenmiştir. Erkekler, genellikle akademik başarı ve pratik hedeflere odaklanırken, kadınlar daha çok sosyal ve duygusal etkiler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Örneğin, erkek öğrenciler genellikle başarı baskısı altında stres yaşarken, kadın öğrenciler toplumsal beklentilere uyum sağlama konusunda daha fazla kaygı yaşayabilirler. Eğitimde bastırma, bu farklı cinsiyetler arasında psikolojik farklılıklar yaratabilir, bu da toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir konudur.

Eğitimde Bastırmayı Önleme Yolları

Eğitimde bastırmayı önlemek, hem öğretmenlerin hem de okul yönetimlerinin üzerine büyük bir sorumluluk yükler. Öğrencilerin duygusal olarak sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için özgür düşünme, kendilerini ifade etme ve hata yapma hakkına sahip olmaları gerekir. Bu, sadece akademik başarıyı değil, aynı zamanda öğrencilerin bireysel potansiyellerini en üst düzeye çıkarabilmelerini de sağlar.

Eğitim sistemlerinde bastırmayı önlemek için yapılabilecek bazı adımlar şunlar olabilir:

1. Bireysel farklara saygı göstermek: Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre öğretim yöntemlerinin uyarlanması, onların duygusal ve bilişsel gelişimlerini destekler.

2. Duygusal destek sağlamak: Okul psikologları ve danışmanlarının, öğrencilerin stres ve kaygı ile başa çıkmalarına yardımcı olması, eğitimde bastırmanın önlenmesine büyük katkı sağlar.

3. Özgür düşünme ortamı yaratmak: Öğrencilerin kendi düşüncelerini ifade edebildikleri ve hata yapma korkusu taşımadıkları bir ortam, eğitimdeki baskıları hafifletebilir.

4. Toplumsal cinsiyet farkındalığı oluşturmak: Erkekler ve kadınlar arasındaki eğitimdeki farklı baskılara duyarlı bir yaklaşım, daha sağlıklı ve eşitlikçi bir eğitim ortamı yaratılmasına yardımcı olabilir.

Sonuç ve Tartışma

Eğitimde bastırma, öğrencilerin gelişimlerini olumsuz etkileyen, ancak çoğu zaman göz ardı edilen bir sorundur. Eğitimin sadece akademik başarılardan ibaret olmadığı, duygusal ve sosyal gelişimin de bir o kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Eğitimdeki baskıların azaltılması, öğrencilerin sadece başarıyı değil, aynı zamanda duygusal ve psikolojik sağlıklarını da geliştirebilmelerini sağlar.

Sizce, eğitimdeki baskılar öğrencilerin gelişimlerini nasıl etkiliyor? Eğitim sistemlerinin daha sağlıklı bir yapı haline gelmesi için neler yapılabilir?