Pasif kayıt yenilememiş ne demek ?

Aylin

New member
“Pasif Kayıt Yenilememiş” Ne Demek? Gerçekten Bu Kadar Basit mi?

Merhaba arkadaşlar,

Geçen gün e-Devlet üzerinden bazı belgeleri incelerken karşıma şu cümle çıktı:

**“Pasif: Kayıt yenilememiş.”**

İlk başta çok sıradan bir ifade gibi geliyor, değil mi? Ama durun bir saniye. Bu küçük not aslında pek çok insanın hayatına dokunuyor. Özellikle üniversite öğrencileri, açık öğretim sistemindekiler, iş bulmak isteyen gençler ve askerlik süreciyle ilgilenen bireyler için ciddi sonuçları olabiliyor.

Bu yazıda, “Pasif kayıt yenilememiş” ifadesinin perde arkasını birlikte aralayalım. Erkeklerin daha sistematik ve çözüm odaklı bakışını, kadınların ise daha empatik ve ilişkisel yorumlarını dahil ederek bu basit görünen ifadenin toplumdaki yansımalarını masaya yatıralım.

---

Bu İfade Ne Anlama Geliyor? Gerçekten Sadece Bir İfade mi?

"Pasif: Kayıt yenilememiş" ifadesi, genellikle **bir bireyin bir kuruma (özellikle eğitim kurumlarına) bağlılığının artık aktif olmadığını** belirtir. Bu, şu durumlar için geçerli olabilir:

* Açık öğretimde bir dönem kayıt yaptırmayan öğrenciler

* Üniversite kaydını donduran ya da kayıt yenilemeyi unutan kişiler

* Halk eğitim kurslarına bir dönem gitmeyen bireyler

* Askerlik celbi bekleyen ama öğrenci olduğunu belgeleyemeyen gençler

Yani sistem, teknik olarak diyor ki:

> “Bu kişi, artık bu kurumla aktif bir ilişki içinde değil.”

Ancak burada sormamız gereken şu:

**Bu pasiflik sadece bir kayıt yenileme eksikliği mi, yoksa daha derin yapısal sorunların bir sonucu mu?**

---

Erkek Bakış Açısı: Stratejik Düşün, Sorunu Belirle, Çözüm Üret

Birçok erkek forum kullanıcısının da yaptığı gibi konuya biraz stratejik bakalım.

Örneğin, üniversiteye kayıt yenilemeyen bir öğrenci düşünelim. Neden kayıt yenilememiş olabilir?

* Maddi imkânsızlık

* Kayıt sürecini kaçırmak (bilgilendirme eksikliği)

* Sistemsel aksaklıklar (e-Devlet ya da öğrenci bilgi sisteminde yaşanan problemler)

* İş bulmak ya da askerlik sebebiyle eğitimi bırakmak

Burada asıl mesele şu: **Sistem bu kişilere otomatik olarak "pasif" etiketini yapıştırıyor ama neden pasif kaldıklarını araştırıyor mu?**

Bir çözüm odaklı bakış açısıyla şöyle diyebiliriz:

* Devletin, kayıt yenilemeyen öğrencilere **önceden SMS ve e-posta yoluyla uyarı göndermesi** gerekmez mi?

* Kayıt yenilemeyen kişinin sistemsel engeller nedeniyle mi yoksa tamamen kendi iradesiyle mi pasifleştiği **raporlanamaz mı?**

* Bu bilgiye bağlı olarak kişinin sağlık sigortasından askerlik durum belgesine kadar birçok süreç etkileniyor. Bu kadar önemli bir veri neden bu kadar "basitçe" sunuluyor?

Bu noktada şunu sormadan geçemem:

➡ **Sistemin "pasiflik" yorumuyla kişinin gerçek durumu örtüşüyor mu? Yoksa sistem, insanı değil, sadece durumu mu görüyor?**

---

Kadın Bakış Açısı: Empatiyle Yaklaş, Sosyal Bağları Göz Ardı Etme

Konunun bir de duygusal ve ilişkisel boyutu var.

Birçok kadın kullanıcı, bu tür ifadelerin **kişinin hikâyesini silerek etiketleyici bir dil oluşturduğunu** savunuyor. Ve haklılar.

Düşünsenize, belki o kişi kayıt yenilemedi çünkü:

* Yeni doğmuş bir bebeği oldu

* Aile içi sağlık sorunları yaşadı

* Deprem, yangın, ekonomik kriz gibi büyük olaylarla sarsıldı

* Şiddet gördü, psikolojik destek aldı ve bir süre hayattan uzaklaştı

Ama sistem onu sadece “pasif” olarak tanımlıyor. Hiçbir bağlam, hiçbir hikâye, hiçbir empati yok.

Bir kadın katılımcının şu yorumu beni çok etkiledi:

> “Ben kayıt yenilemedim çünkü annemi kaybettim. Ama sistem bana sadece ‘pasif’ dedi. Sanki ben isteyerek, tembellikten bırakmışım gibi.”

İşte bu noktada empatik sorular devreye giriyor:

➡ **Bir bireyin eğitimden kopuşunun ardında hangi sosyal gerçekler var?**

➡ **Devlet, sistem dışı kalan bireyleri geri kazanmak için nasıl bir destek mekanizması kurmalı?**

➡ **"Pasif" ifadesi yerine daha insanî bir dil mümkün mü?** Örneğin: *“Geçici olarak kayıt dışı”*, *“Süreçte aktif değil”* gibi.

---

Sistemin Dili: Basit, Soğuk, Ama Güçlü

"Pasif: Kayıt yenilememiş" ifadesi öylesine yazılmış gibi görünse de, kişinin iş başvurusundan askerlik muafiyetine, burs alma şansından sosyal yardımlara kadar birçok konuda **hayati etkiler doğuruyor.**

Dil, yalnızca bilgi vermez; aynı zamanda **yargılar, etiketler ve yönlendirir.**

Bu yüzden daha kapsayıcı, daha insani bir dil ve anlayış geliştirmemiz gerekmez mi?

Bu konuya dair küçük bir öneri:

* Kayıt yenilemeyen kişilere nedenini sormak için dijital anket gönderilebilir.

* E-devlet sistemi, "pasif" yerine daha açıklayıcı ve hikâye barındıran ifadeler kullanabilir.

* Eğitim kurumları, öğrencilerine otomatik olarak bilgilendirme e-postaları gönderebilir.

---

Forum Sorusu: Sizce “Pasif” Etiketi Adil mi?

🧠 Siz bu ifadeyi ilk gördüğünüzde ne hissettiniz?

📅 Kayıt yenilemeyen biri olarak sisteme küstünüz mü, yoksa çarenin sizde olduğunu mu düşündünüz?

📣 Sizce devletin bireylere daha fazla rehberlik etmesi gerekmez mi?

Hadi gelin bu soğuk sistemsel dili birlikte sorgulayalım.

Unutmayın, “pasif” olmak bir tercih değil, bazen sadece koşulların zorladığı bir sonuçtur.

---

🎓 *“Kayıt yenilememiş” olmak, hayattan da vazgeçtiğimiz anlamına gelmez.*

Söz sizde, sevgili forumdaşlar.

Düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşın. Belki de bu başlık, birilerinin yeniden “aktif” olmasına vesile olur…